Co to są witaminy? - Podstawowe pojęcia dotyczące witamin - Zestawienie witamin - Witamina K - Jak odkryto witaminę K - Właściwości witaminy K - Gdzie występuje witamina K - Funkcje witaminy K w organizmie - Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy K - Zapotrzebowanie na witaminę K

Opracowanie: mgr inż. Krystyna Beata Radziwon

FUNKCJE WITAMINY K W ORGANIZMIE

  • niezbędna do wytwarzania czynnika przeciwkrwotoczego w wątrobie (przede wszystkim protrombiny)
  • uczestniczy w formowaniu tkanki kostnej
  • wpływa na przemiany metaboliczne kwasów nukleinowych
  • może uczestniczyć w karboksylacji białek (współdziała w syntezie osteokalacyny)
  • posiada właściwości przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybicze
  • działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo
SKUTKI NIEDOBORU I NADMIARU WITAMINY K

Niedobory witaminy K mogą powodować:
  • Obniżony poziom protrombiny we krwi - dotyczy to zwłaszcza ludzi starszych, u których występują zaburzenia w obrębie przewodu pokarmowego (zaburzenia wydzielania żółci, wchłaniania w jelicie cienkim)
  • Wydłużony czas krzepnięcia krwi (krwotoki z nosa, układu pokarmowego i moczowego)
  • Skaza krwotoczna noworodków - głównie krwotoki z przewodu pokarmowego
Nadmiar witaminy K:
  • nadmierne dawki mogą wpłynąć niekorzystnie na pracę wątroby.
  • podawana w formie zastrzyku domięśniowego może wywołać odczyny alergiczne oraz powodować skoki ciśnienia tętniczego.
DZIENNE ZAPOTRZEBOWANIE NA WITAMINĘ K

  • u dzieci wynosi 1 mg
  • u dorosłych 4 mg
Ciekawostki
  • Jogurt i kefir to idealne potrawy między posiłkami, pobudzające wytwarzanie witaminy K.
  • Zjełczałe tłuszcze, nadużywanie leków (salicylanów lub antybiotyków) oraz środki konserwujące w puszkach i gotowych produktach spożywczych niszczą witaminę K, utrudniają jej wchłanianie lub prowadzą do przedwczesnego jej wydalania z organizmu.