Co to są witaminy? - Podstawowe pojęcia dotyczące witamin - Zestawienie witamin - Witamina B12 - Jak odkryto witaminę B12 - Budowa i właściwości witaminy B12 - Gdzie występuje witamina B12 - Funkcje witaminy B12 w organizmie - Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12 - Zapotrzebowanie dobowe na witaminę B12

Opracowanie: mgr inż. Krystyna Beata Radziwon

GDZIE WYSTĘPUJE WITAMINA B12

Zdaniem wielu autorów głównym źródłem witaminy B12 w naturze są drobnoustroje. Śladowe ilości witaminy B12 znajdują się w glebie i wodach stawów. Występuje ona natomiast w dużej ilości w wątrobie i tkance mięśniowej przeżuwaczy, gdyż produkują ją drobnoustroje znajdujące się w przedżołądkach tych zwierząt. Stąd bogatym źródłem kobalaminy są produkty zwierzęce, zwłaszcza podroby: wątroba i nerki (powyżej 20 µg w 100g). Mniejsze ilości tej witaminy znajdują się w rybach i jajach (od 5 do 20 µg w 100g). Najmniej (poniżej 1 µg w 100g) zawierają: mleko, przetwory mleczne, mięso wieprzowe i wędliny oraz drób i wędliny drobiowe.
Produkty roślinne w ogóle nie zawierają witaminy B12.

Zawartość witaminy B12 w produktach spożywczych


Zawartość witaminy B12 w 100 g Produkty spożywcze
Poniżej 1 µg mleko i przetwory mleczne (śmietana, jogurt, kefir, sery twarogowe), makaron jajeczny, piersi kurczaka, wieprzowina, baleron, szynka
1-5 µg sery dojrzewające (brie, gouda, edamski), szynka wołowa, cielęcina, wołowina, jaja, ryby (dorsze, mintaje, morszczuki, flądry)
5-20 µg ryby (łososie, śledzie, makrele, pstrągi), królik
Powyżej 20 µg ryby (szczupaki), wątroby i nerki: wieprzowe, wołowe, cielęce i drobiowe

FUNKCJE WITAMINY B12 W ORGANIZMIE
  • uczestniczy w przemianach puryn i pirymidyn
  • zapobiega anemii złośliwej
  • bierze udział w syntezie DNA
  • tworzy osłonki komórek nerwowych
  • uczestniczy w przemianach metabolicznych tłuszczów i węglowodanów
  • bierze udział w przemianie kwasu foliowego do biologicznie aktywnego tetrahydrofolianu
>> Skutki niedoboru i nadmiaru witaminy B12