Co to są witaminy? - Podstawowe pojęcia dotyczące witamin - Zestawienie witamin - Witamina A i karotenoidy - Gdzie występuje witamina A - Gdzie znajdziemy karotenoidy - Niedobór i nadmiar witaminy A - Dzienne zapotrzebowanie na witaminę A - Ciekawostki o witaminie A

opracowanie: mgr inż. Krystyna Beata Radziwon

GDZIE WYSTĘPUJE WITAMINA A

     Witamina A występuje wyłącznie w produktach pochodzenia zwierzęcego. Zawierają ją: masło, mleko i produkty mleczarskie, jaja, niektóre tłuste ryby, szczególnie bogata w nią jest wątroba.

Zawartość witaminy A w 100g jadalnych wybranych produktów:

NAZWA PRODUKTU WITAMINA A
jako równoważnik retinolu
masło śmietankowe
mleko spożywcze 2% tłuszczu
jaja kurze świeże
ser podpuszczkowy 40% tłuszczu w.s.m.
smalec
wątroba wołowa
wątroba wieprzowa
762 µg
20 µg
375 µg
400 µg
0 µg
8866 µg
3883 µg

W wielu krajach, również w Polsce, celem poprawienia walorów produktów stosuje się witaminizowanie żywności. W witaminę A wzbogaca się margaryny i odżywki dla niemowląt. Przyjmuje się, że zawartość witaminy A powinna być podobna jak w maśle krowim, które jest produktem naturalnym.


>> Gdzie znajdziemy karotenoidy